Veiligheid in Keulen

Is Keulen een veilige stad? Absoluut, voor een stad van deze orde en grote is het toeristische centrum van Keulen veilig en zijn er weinig problemen. Natuurlijk zijn er delen van de stad waar je ’s avonds niet moet komen, dat heeft iedere stad wel. Alles over de veiligheid in Keulen heb ik dan vanzelfsprekend niet beschreven op deze website.

Loop jij te koop met je waardevolle spullen op plekken waar je dat in Nederland ook niet zou doen dan loop in zekere mate een kans. Die kans is overig net zo groot als in Nederland. Wees bedachtzaam op zakkenrollers en berg alles gewoon veilig op.

veiligheid in Keulen

Keulen geeft een veilig gevoel

Als ik weer eens ik Keulen ben valt het op hoeveel “Polizei” er in de stad aanwezig is, zowel zichtbaar als onzichtbaar. Mij geeft dat sowieso al een fijn gevoel. Ook als is het natuurlijk een stukje schijnveiligheid. Bij de grote bezienswaardigheden in Keulen is het wel oppassen voor zakkenrollers. Dit geldt trouwens ook bij de voorstellingen van straatartiesten op het Domplein. Drukke plekken zijn altijd aantrekkelijk voor dit soort kleine criminelen. Net als in iedere andere grote stad.

Veiligheid in Keulen tijdens de nacht

Net als iedere andere grote stad in Nederland, Duitsland of waar dan ook, zijn de nachten vaak het speelkwartier van personen die het allemaal niet zo nauw nemen met de wet. Meestal onder invloed van drugs of drank. In Keulen kan het voorkomen dat je dit soort mensen tegenkomt op een verlaten perron, of bij één van U-bahn stations. Bewakingsdiensten zijn zeker aanwezig en vegen met enige regelmaat de stations schoon maar het is natuurlijk een beetje dweilen met de kraan open. Maar zoals gezegd, dit kom je in iedere grote stad tegen.

Ik slenter regelmatig door de straten van Keulen en soms dus ook ’s nachts, en ik moet eerlijk toegeven dat ik de smalle donkere steegjes niet opzoek. Helemaal niet als ik op pad ben met mijn toch wel dure camera-uitrusting.

Zwervers

Ik kom regelmatig in Keulen en ja er zijn zwervers en bedelaars, alleen wat ik opvallend vind is dat het wisselend is hoeveel er in de stad zijn, Tijdens de kerstperiode lijkt het drukker te zijn, misschien omdat de mensen eerder geneigd zijn om iets te geven. Ik ben van mening, maar dat moet natuurlijk ieder voor zich weten dat je een zwerver geen geld geeft, maar iets te eten, een koffie of een Brezn (Duitse krakeling) Het geld wat ze krijgen gaat linea recta op aan bier, drank, drugs of sigaretten. Ik zie trouwens geen gevaar in zwervers of bedelaars, ze doen over het algemeen geen vlieg kwaad.

Alarm

Komt het toch voor dat je last krijgt van een vervelend persoon, begin te schreeuwen, schreeuw om hulp en om Polizei. Probeer zoveel mogelijk gegevens van de dader te onthouden de Politie in Keulen gaat zeer zorgvuldig en actief met je aangifte aan de gang.

Probleemgebieden

Er zijn in Keulen diverse gebieden die ’s avonds een magische aantrekkingskracht hebben op fout volk. Deze plekken kun je moeilijk van tevoren aanwijzen. Het zijn echter wel vaak plekken waar veel mensen komen, zoals het Haubtbahnhof en de omgeving achter het station. Verder zijn er wat zijstraten van de Altstadt die nu op de hotspotlijst van de Polizei zijn gezet.

Momenteel adviseer ik vooral vrouwen om ’s avonds deze hotspots te vermijden. Vooral als je alleen op pad bent. Mocht je toch aangesproken worden negeer deze mensen dan. Kijk ze niet aan en doe alsof ze lucht zijn. Worden ze toch lastig, zet het dan op een schreeuwen, krijg aandacht van andere omstanders. De meeste daders willen niet herkent worden en maken dan dat ze weg komen. Verder treed de overheid in Duitsland momenteel hard optreden tegen overlastgevende groepen en onderneemt ook actie om de overlast tot een minimum te beperken.