Rathaus

ik vind het een van de meest indrukwekkende gebouwen  van Keulen, (oké de Keulse dom staat natuurlijk op de eerste plaats.)  Als je het Rathaus van Keulen voor het eerst ziet is je eerste indruk waarschijnlijk “alweer een kerk”  niet is minder waar je staat namelijk echt voor het stadhuis van de stad Keulen.

Altstadt Keulen

Het oudste stadhuis van Duitsland is trouwens nog steeds in gebruik als stadhuis, hier heeft de burgemeester van Keulen nog steeds zijn kantoor en voor officiële gelegenheden wordt het stadhuis nog regelmatig gebruikt.

Stukje geschiedenis

In de historische archieven wordt gesproken dat tussen 1135 en 1152  het “Haus der Bürger”  als statussymbool voor de vrije Rijksstad  werd gebouwd in de vorm van een toren.

Rondom de toren zijn niet minder dan 130 beelden van historisch belangrijke personen geplaatst. De Beroemde Platz-Jabbeck is het vermelden waard, dit uit hout gesneden beeld opent zodra de klok een uur slaat zijn mond en steekt zijn tong uit.

De Rathausturm werd in 1414 voltooid, en daarmee werd de top van de toren bereikt welke slechts 61 meter hoog is (in vergelijking met de Dom is dat weinig)  De toren werd in eerste instantie gebruikt als archief en de kelder van de toren als wijnkelder voor de raadslieden.

Klokkenspel

De toren heeft sinds 1968 de beschikking over een klokkenspel bestaande uit 45 bronzen klokken. In totaal wegen de klokken 14 ton. Het klokkenspel kan zowel met de hand als elektronisch worden bediend. Dagelijks speelt het klokkenspel om 9, 12, 15, en 18 uur een deuntje uit het repertoire van 24 voor geprogrammeerde deuntjes.

Tweede wereld oorlog

Het Rathaus overleefde diverse oorlogen, echter tijdens de Tweede Wereldoorlog werd 90% van de oude binnenstad onherstelbaar beschadigd. Daaronder ook het Rathaus. Tijdens de bombardementen brak er een grote brand uit waarbij grote delen van het stadhuis ernstig zijn beschadigd.  Tijdens de brand werden door moedige mannen de kostbare beelden uit de Hansasaal gered van de ondergang.

Bezoeken?

Helaas is het Rathaus van Keulen niet opgesteld voor het publiek, alleen op afspraak via het toerismebureau van de stad Keulen worden er rondleidingen gegeven. De rondleidingen beperken zich echter tot een klein deel van het Rathaus. Het beste beeld krijg je momenteel dus alleen van de buitenkant.