Parkeren in Keulen (2024)

Met je eigen auto naar Keulen? Dan is het goed om te weten dat je niet overal zomaar kunt parkeren. Net als in Nederland zijn er in Keulen diverse parkeerregels van kracht. Één voordeel: Parkeren in Keulen is goedkoper en een stuk efficiënter dan in een gemiddelde Nederlandse stad.

Parkeergarages

AOK-V-parkeren

In het centrum van Keuken zijn ruim 40 parkeergarages te vinden. Gelukkig zijn de meeste hiervan duidelijk aangegeven op het handige “parkleitsystem” dit kun je zodra je Keulen binnenrijdt volgen boven de weg. Het systeem geeft je aan waar een parkeergarage is en hoeveel vrije parkeerplekken er nog zijn.

De parkeergarages in Keulen zijn niet allemaal 24 uur per dag geopend, dus dat is wel iets waar je op moet letten bij het parkeren.

De openbare parkeergarages zijn een goed alternatief voor de garages die worden aangeboden bij de hotels in Keulen, deze zijn namelijk vaak schrikbarend duur. We hebben prijzen van € 40 per dag voorbij zien komen. Het is dus van belang om dit goed na te vragen bij het hotel wat je boekt. Zo hoeft parkeren in Keulen helemaal niet duur te zijn.

Prijzen

Parkeren in een parkeergarage is de voordeligste keuze. De tarieven voor straatparkeren variëren per gebied en vaak mag je niet langer dan een paar uur op dezelfde plek parkeren. Er wordt in Keulen streng gecontroleerd op je parkeerticket. (een parkeerboete is trouwens een schijntje in vergelijking met Nederland)

De tarieven in de parkeergarages zijn wisselend. De goedkopere garages liggen over het algemeen aan de rand van het centrum. Voor prijzen tussen de 10 á 15 euro per dag kun je daar makkelijk je auto kwijt. De goedkoopste garage in het centrum van Keulen is het Parkhaus Opern Passage, de tarieven liggen daar op € 24,- per dag. Helaas is deze garage vaak vol. De prijzen van de andere garages liggen rond de 30 euro per dag. Een ander goed alternatief is de parkeergarage onder het Quincy winkelcentrum (Neven-DuMont-Straße 1) maandag tot donderdag parkeer je hier een hele dag voor 10 euro en in het weekeind + vrijdag voor 12 euro.

Parkeren bij concerten

Keulen is een echte concert stad, deze vinden voornamelijk plaats in de Lanxess Arena aan de overkant van de Rijn. Rondom de Lanxess Arena bevinden zich diverse parkeergarages. De prijzen voor het parkeren zijn 12 euro per dag of evenement. Kom wel op tijd, het is vaak druk bij het begin van een concert. Hou bij afloop van het concert ook rekening dat het soms wel even kan duren voordat je de parkeergarage of parkeerplaats kunt verlaten door de drukte. Bij de meeste concerten en evenementen kun je voor het begin van het concert al een uitrijkaart kopen, dit scheelt je zeker een tijdje wachten voor de voor de betaalautomaat.

Park + Ride

Dit concept is in Nederland beter bekend onder de naam Transferium. Grote parkeerplaatsen met een directe aansluiting op het openbaar vervoer. Rondom Keulen ligt een negental van dit soort terreinen. Persoonlijk vind ik deze geen goed alternatief aangezien ze ver uit het centrum liggen en je erg afhankelijk bent van het openbaar vervoer. Daarbij is parkeren in Keulen in vergelijking met de P+R parkeerplaatsen niet veel duurder en dan kies ik persoonlijk voor het gemak.

Mileusticker

Praktisch het gehele centrum van Keulen is een milieuzone. Dat houdt in dat alleen schone auto’s in het centrum mogen komen. Een schone auto kun je herkennen aan een milieusticker die je online kunt bestellen voor € 12,50.

De meeste auto’s na 2006 beschikken over een groene sticker en daarmee is de toegang tot de binnenstad van Keulen vrij. Heb je echter een oude diesel zonder roetfilter dan krijg je waarschijnlijk een gele sticker op je voorruit. Daarmee mag je Keulen dus niet in.

Alles voor een betere luchtkwaliteit. Een milieusticker kun je ook aanvragen via de gemeente Keulen, echter kan het tot 2 weken duren voordat je de sticker ontvangt. De kosten voor het versturen en de afhandeling zijn € 5,-

Duitse milieusticker nodig?

Update: 4 januari 2024