Milieuzone in Keulen

In Duitsland heb je te maken met milieuzones als je met de auto naar een stad wil rijden. Deze zones zijn door de overheid samen met de gemeentebesturen vastgesteld en worden naargelang de luchtkwaliteit regelmatig bijgesteld.

Keulen heeft ook een milieuzone. Je mag de binnenstad alleen bezoeken als je voertuig (je auto in dit geval) voldoet aan moderne emissie-eisen. Een lang en ingewikkeld verhaal waar ik verder niet op in ga.

Milieusticker voor Keulen

In principe is de milieuzone van Keulen een no-go zone voor vervuilende auto’s. Er zijn een paar uitzonderingen. Omdat je niet aan de auto kunt zien of deze vervuilend is heeft de Duitse overheid in al haar wijsheid besloten om dit door middel van een sticker op je voorruit duidelijk te maken. Deze sticker met een grote ronde punt erop is er in drie kleuren, Rood, Geel en Groen. Rood en Geel zijn vervuilend en Groen is goed. In Keulen mag je dus sinds 1 juli 2014 alleen met een groene sticker rijden in de milieuzone.

Milieuzone Keulen

Zonder milieusticker (of Umweltplakette) mag je de milieuzone van Keulen niet in. Gelukkig kun je deze stickers voor weinig online bestellen bij diverse aanbieders. Je voert op de website je kenteken in, je geeft je adresgegevens op en betaald met iDEAL de administratiekosten. Bestel je de sticker voor 17.00 uur dan wordt deze nog dezelfde dag verzonden.

Duitse milieusticker nodig?

Uitzonderingen in Keulen

Ondanks dat de gehele binnenstad van Keulen dus een milieuzone is zijn er toch wel een paar uitzonderingen. De Autobaan A1 die deels door Keulen loopt is vrijgesteld. Langs een deel van de A1 loopt de Militärring deze is op dit moment ook nog vrijgesteld.

Bezoek je de Beurs van Keulen? Ook dan kun je daar zonder vignet zonder probleem komen. Alleen mag je niet met je auto door de binnenstad om op je plek van bestemming te komen. Dit is vooral lastig als je vanuit het zuiden komt omdat je dan een behoorlijk stuk moet omrijden.

Parkeren buiten de milieuzone in Keulen

Wil je nu echt geen milieusticker kopen, of ben je de sticker gewoon vergeten en moet je toch naar Keulen? Parkeer dan je auto op één van de twee P + R parkeerplaatsen buiten het centrum. Zowel P + R Marsdorf en P + R Bocklemünd zijn zonder milieusticker via de autobaan makkelijk bereikbaar. Vanaf de parkeerplaatsen kun je dan verder reizen met het openbaar vervoer in Keulen. Parkeren op deze parkeerplaatsen is trouwens ook supervoordelig. Je kunt hier de hele dag parkeren voor € 2,50