Kerstmarkten in Keulen (2024)

Kerstmarkt Keulen
Zeg je kerstmarkten zeg je ook Keulen. De Domstad is namelijk ieder jaar vanaf eind november tot kerstavond volledig in het teken van de gezelligste tijd van het jaar. De Keulse kerstmarkten kunnen ieder jaar weer op een grote schare fans uit Nederland rekenen en dat is natuurlijk niet zonder reden.

Waar de Kerstmarkten in Düsseldorf ieder jaar de strijd verliezen blinken de kerstmarkten in Keulen uit in gezelligheid, sfeer en het gevarieerde aanbod. Natuurlijk zie je op iedere kerstmarkt veel van hetzelfde en zijn de typische kerstmarkt-gerechten praktisch overal hetzelfde toch geven de kerstmarkten in Keulen iets bijzonders.

Wanneer zijn de kerstmarkten in Keulen?

In 2024 openen de kerstmarkten op 21 november. Bijna alle kerstmarkten in Keulen zijn zeven dagen per week geopend, van 11 tot 21 uur en in het weekeind tot 22 uur. De kerstmarkten sluiten op de laatste dag voor Kerstmis.

Alleen de ijsbaan op de Heumarkt blijft tijdens de kerstvakantie (tot 5 januari 2024) voor het publiek geopend. De kerstmarkten in Keulen kun je ook met kinderen bezoeken lees wel even onze speciale pagina over kerstmarkten met de kinderen.

Kerstmarkten in Keulen

Er zijn meerdere kerstmarkten in Keulen. Enkele markten is ieder jaar weer op dezelfde plek te vinden. Naast de gebruikelijke locaties zijn er ook enkele alternatieve kerstmarkten zoals de Christmas Avenue, welke zich richt op de gay- en lesbi’s in Keulen en omgeving.

Bekijk ook de handige kaart met alle locaties van de Kerstmarkten in Keulen

Kerstmarkt bij de Keulse Dom

Kerstmarkt Keulse dom

Persoonlijk vind ik dit één van de leukste kerstmarkten Keulen. Aan de voet van de majestueuze Dom van Keulen is een compleet kerstdorp ontstaan met meer dan 150 stalletjes die voornamelijk regionale en typische Duitse producten verkopen. Dankzij de aanwezigheid van de Dom, en de miljoenen kerstlichtjes die zijn aangebracht op het plein heeft deze kerstmarkt echt iets magisch. Het centrale middelpunt van de kerstmarkt is een groot podium opgebouwd waar iedere avond live (kerst)muziek wordt gespeeld. Natuurlijk kun je hier genieten van de typische kerstmarkt gerechten die in overvloed wordt aangeboden. Lees verder

Hotels tijdens de kerstmarkten in Keulen

Alle kerstmarkten in Keulen bezoeken en ook nog genieten van een Glühwein? Boek dan vooraf een hotel en blijf 2 of 3 nachten. Zo heb je voldoende tijd om alles in Keulen te bezoeken en kun je ook nog uitbreidt winkelen. We hebben een paar toffe hotels samen met voordeeluitjes voor je uitgezocht.

Heumarkt en alter Markt

Aan de rand van centrum op loopafstand van de Keulse dom is de Heumarkt en Altermarkt Kerstmarkt te vinden. De charmante straatjes geven een Charles Dickenssfeer over de markt en maken het er gemoedelijk en vooral gezellig. De meer dan 180 stalletjes bieden typische kerstproducten aan uit de hele wereld. Tijdens de kerstmarkt op de Heumarkt is er een grote kunstijsbaan en een mini-reuzenrad te vinden. De kerstmarkt tijdens de kerstperiode volledig onder de leiding van de Heinzelmännchen. Volledig na de sage die zich rondom deze hardwerkende kabouters/huisgeesten rondom Keulen voordoet. De Heinzelmännchen zien er tijdens de kerstmarkt dan ook op toe dat er geen moderne kerstspullen verkocht worden. Lees verder

Neumarkt – Markt der Engel

Markt der Engel kerstmarkten in Keulen dagtrip

Op de Neumarkt vindt ieder jaar de Markt der Engel plaats, deze engeltjes markt is leuk om te zien en te beleven, met een beetje geluk loop je een ‘echte’ engel tegen het lijf. Deze intieme en vooral knusse kerstmarkt kent een fijne sfeer en is vooral onder de Keulenaars populair. Lees verder

Ruldolfplatz

Vlakbij de Hahnentorburg ligt de Rudolflplatz kerstmarkt, ieder jaar heeft deze kerstmarkt een sprookjes thema en dat maakt deze knusse en kleine kerstmarkt leuk voor kinderen. Dankzij de ligging net buiten het centrum is deze markt wel wat rustiger dan de overige kerstmarkten in Keulen.

Schokolademuseum Kerstmarkt

De Kölner Hafen-Weihnachtsmarkt wordt vaak ook wel de kerstmarkt bij het Schokolademuseum genoemd. Simpelweg omdat het praktisch om de hoek is van het lekkerste museum van Keulen. De kerstmarkt speelt zich voor het grootste deel af op het water van de Rijn. Op een Rijnschip is een gezellige kerstmarkt met ongeveer 70 stalletjes te vinden. Natuurlijk is het thema op deze kerstmarkt nauw verbonden met de scheepvaart en zijn de gerechten voornamelijk vis georiënteerd.

Stadspark Weihnachtmarkt

Misschien wel de minst commerciële kerstmarkt in Keulen. Gewoon een fijne gemoedelijke sfeer, zonder veel franje en opsmuk. Vanwege de ligging een stuk rustiger en minder toeristisch. Toch zeker de moeite waard dankzij de activiteiten die worden georganiseerd zoals vuurspuwers, poppentheater, en verhalenvertellers.

Heaven(eu)

Deze kerstmarkt ligt praktisch om de hoek van de Ruldofplatz kerstmarkt richt zich voornamelijk op de LHBTQ….. scene. Al schreeuwt men dit niet van de daken en is iedereen van harte welkom. Het aanbod aan stalletjes bestaat voornamelijk uit alcoholische dranken zoals cocktails en lekkere hapjes. Voor entertainment wordt gezorgd dankzij een imposant podium. Ik plaats deze kerstmarkt even onder voorbehoud, de vorige edities werden meestal op het laatste moment geannuleerd.

Veelgestelde vragen over de kerstmarkten in Keulen

Wanneer zijn de kerstmarkten in Keulen open?

In 2024 openen de kerstmarkten op 21 november. Bijna alle kerstmarkten in Keulen zijn zeven dagen per week geopend, van 11 tot 21 uur en in het weekeind tot 22 uur. De kerstmarkten sluiten op de laatste dag voor Kerstmis. Een aantal kerstmarkten zijn op vrijdag en zaterdag zelfs tot 23 uur geopend. Dat mag de standhouder echter zelf bepalen.

Op zondag 24 november zijn de kerstmarkten vanwege een feestdag (Totensonntag) gesloten.

Kun je de kerstmarkten met kinderen bezoeken?

Zeker, veel kerstmarkten in Keulen zijn perfect om met kinderen te bezoeken. Echter, we raden wel aan geen kinderwagens mee te nemen op de drukke dagen in de weekeinden. Het is dan namelijk best druk en dan kan een kinderwagen eerder een last dan een lust zijn. Lees ook onze blog over de kerstmarkten in Keulen met kinderen.

Kun je alle kerstmarkten in één dag bezoeken?

Dat is mogelijk, maar vraag jezelf af of het dan nog leuk is? De kerstmarkten liggen verspreid door de hele stad. Tussen de verschillende kerstmarkten rijdt een treintje. Wij adviseren om een overnachting in Keulen te plannen voor een bezoek aan alle kerstmarkten. Dan kun je ook nog genieten van een lekker warme beker glühwein.

Rijden er bussen vanuit Nederland naar de Kerstmarkt in Keulen

Verschillende regionale touringcarbedrijven rijden in november en december naar de kerstmarkten in Duitsland. Vaak ook in combinatie met een overnachting in de buurt en met meerdere kerstmarkten zoals in Oberhausen of Düsseldorf.

Is er ook een koopzondag in December?

Ja, dit jaar is er weer een koopzondag in december gepland tijdens de kerstmarkten. Zo kun je een bezoek aan de kerstmarkten combineren met de kerstinkopen. Bekijk de koopzondagen in Keulen.