hohenzollernbrücke

Wat hebben steden toch met bruggen, wat voor het Australische Sydney de Harbour Bridge is, is voor Keulen de Hohenzollernbrücke. Beide bruggen zijn stalen boogbruggen en ze hebben allebei een magische aantrekkingskracht. Waarom dat weet volgens mij niemand. We nemen je mee langs de beroemdste slotjesburg van Duitsland.

De Hohenzollernbrücke in Keulen

Laten we beginnen met wat feiten en facts:

  • Dagelijks rijden er meer dan 1.220 treinen over de brug en daarmee de drukte spoorbrug van Duitsland
  • De brug is 409,19 meter lang
  • De brug ligt over de Rijn ter hoogte van Rijnstroom kilometer 688,5
  • De brug bestaat uit 3 bogen, de langste overspanning is 167,75 meter
  • de brug heeft 6 sporen waarvan 2 voor de S-bahn en 4 voor de treinen.
  • Aan beide zijden van de brug bevindt zicht een fiets/wandelpad.

Stukje geschiedenis van de brug

Hohenzollernbrucke Keulen

Met het bouwen van de brug werd in 1907 begonnen, dat was hoognodig want de oude brug over de rijn voldeed niet meer sinds het nieuwe treinstation wat in 1894 werd geopend. De architecten van de brug kregen wel een opdracht mee, de brug moest namelijk passen bij de stad. Ook toen was men al met welstand bezig. In 1911 naderde de brug haar voltooiing. De officiële opening op 22 mei van dat jaar werd verricht door Keizer Wilhelm II persoonlijk.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de brug wonderbaarlijk weinig te leiden gehad van de bombardementen op Keulen, pas tegen het einde van de oorlog (6 maart 1945) werd de brug door de Duitse Wehrmacht zelf gedeeltelijk opgeblazen om te voorkomen dat de geallieerde gebruik zouden maken van de brug. Al snel werd de brug provisorisch weer gerepareerd en drie jaar later in 1948 reden er weer treinen over de brug. Het gedeelte voor auto’s kwam toen te vervallen en men besloot om dit deel te gebruiken voor de treinen naar het Hauptbahnhof van Keulen.

Liefdesslotjes

Hohenzollernbrücke

Ik ken geen enkele brug ter wereld waar zoveel liefdesslotjes hangen en ik heb tijdens mijn reizen al heel wat bruggen gezien en gefotografeerd. Sinds de nazomer van 2008 worden aan de relingen en hekken op de brug – na een Italiaans gebruik – door verliefde paren zogenaamde liefdesslotjes aan de brug gehangen de sleutel van het hangslotje werpt men vervolgens in de Rijn.

Vooral aan de zuidzijde van de brug weet je niet wat je ziet. De Bahn (De Duitse spoorwegen) laat het ophangen van de slotjes toe. De ondertussen meer dan 500.000 slotjes zorgen wel voor een extra gewicht, volgens berekeningen van de Duitse spoorwegen is dat ondertussen opgelopen tot meer dan 22 ton. Als je je beseft dat de brug alleen al 24.000 ton weegt is dat slechts een fractie. Voorlopig worden de slotjes dus niet verwijderd, de brug is sinds 2008 namelijk een toeristische trekpleister geworden. Wil je zelf ook een slotje ophangen? Je kunt bij de diverse souvenirwinkels in de stad slotjes kopen, sommige winkels graveren de slotjes ook voor je. Deze slotjes zijn wel aardig aan de prijs. Zoek je voordelig alternatief kijk dan bij één van de warenhuizen in de stad.

De Hohenzollernbrücke met kinderen

De Hohenzollernbrücke is één van de leuke bezienswaardigheden in Keulen om met kinderen te bezoeken. Laat de kids slotjes zoeken met de eigen naam en wie weet vinden ze het juiste slotje. Gegarandeerd dat ze lol hebben. Let wel goed op want het voetpad aan beide zijden van de brug voor ook veel gebruikt door fietsers en die zijn vaak sneller dan je denkt en niet altijd even vriendelijk als je in de weg loopt.

Lees hier meer tips voor Keulen met kinderen

(laatste update: 5 juli 2021)