Een dagje kerstmarkten in Keulen met de trein

De laatste maanden van het jaar staan bij ons thuis altijd wel in het teken van de kerst. Als schrijver van deze website heb je dan ook nog een een bovenmatige interesse voor alles wat met Duitsland te maken heeft en dan hoort een Duitse kerstmarkt er gewoon bij. Vorig jaar bezochten we Keulen en dat deden we voor de verandering eens een keertje met de trein.

7:22 vertrek met de trein naar Amsterdam Centraal

We kiezen voor een trein op een zondag, We willen niet gelijk de eerste trein naar Keulen want die vertrekt wel erg vroeg en bovendien doet deze trein er bijna 2 uur langer over dan de trein van 8.08 vanaf Amsterdam. De Sprinter is op tijd en eigenlijk nog zo goed als leeg. Het is tenslotte een zondagochtend. 20 minuten laten rijden we het Centraal station van Amsterdam binnen. Ik blijf het een mooi station vinden.

7:50 Snel nog even een koffie scoren

We hebben nog 18 minuten voordat de ICE hoge snelheidstrein van Amsterdam naar Keulen vertrekt. Dus ik haal nog even snel een koffie en een cappuccino bij de Albert Heijn op het station. Ik maak nog wat ruzie met dat nieuwe kassa systeem en loop terug naar Spoor 7. Daar staat de spierwitte ICE al klaar die ons snel en comfortabel naar Keulen gaat brengen.

8:08 precies op tijd blaast de conducteur op zijn fluitje en sluiten de deuren zich van de wagons. We rijden. We maken een paar korte tussenstops in Utrecht, Arnhem, Oberhausen, Duisburg en komen precies op volgens schema om 10.46 aan in Keulen.

Tijdens de treinreis zoek ik alvast wat zaken uit. Welke markten gaan we bezoeken en waar kunnen we eventueel lekker eten. De ICE treinen beschikken bijna allemaal over een restauratiewagen waar je voor hele redelijke prijzen wat te drinken en te eten kunt kopen.

11:00 Domplein – Hauptbahnhof

Met de trein naar KeulenWe staan buiten het station van Keulen, we kijken recht op de majestieuze Dom van Keulen, wat een prachtige kerk is het toch. Je kunt je haast niet voorstellen dat dit door mensenhanden is gebouwd zonder de technieken die we nu gebruiken bij de bouw. Iets om over na te denken. We zoeken met Google maps de snelste weg naar ons hotel zodat we onze bagage kunnen dumpen. Voor één nacht heb ik niet veel poespas nodig bij een hotel. een kamer met een goede douche en een goed bed volstaan voor dit weekendje Keulen. We slapen dan ook in een hotel van de Duitse budget keten Motel One. We overnachten in het gloednieuwe hotel aan de Heumarkt wat pas sinds twee maanden is geopend.

11.30 Wandelschoenen aan en op naar de eerste Glühwein

We hebben onze kamer al gekregen. Dikke trui aan, sjaal om en de wandelschoenen aan. Gelukkig is het droog en de weersvoorspelling is ons goed gezind. Het blijft vandaag droog. Het hotel ligt naast de Heumarkt en daar zou theoretisch gezien onze eerste kerstmarkt vandaag kunnen liggen. Alleen bewaar ik deze markt voor het laatst We lopen als eerste naar de Neumarkt. De Markt der Engel – Een super gezellige kerstmarkt, het is er alleen nog rustig. En dat geeft ons de kans om onze eerste typische kerstmarkt lekkernij te eten. De prachtige witte huisjes hebben echt leuke kerstcadeaus. Hier treft je net even wat anders aan dan wat je normaal gesproken op een kerstmarkt ziet liggen. Vooral veel handwerk en mooie sieraden. Tegen hele schappelijke prijzen.

12.30 hmmm Glühwein

Het was net nog wat te vroeg, maar nu mag het, het is namelijk waterkoud in Keulen en er mag wel een opwarmertje in. We bestellen twee bekers met extra hete Glühwein. Ik laat het extra shot rum even voor wat het is. We moeten namelijk nog eventjes. De Glühwein smaakt goed en het bloed stroomt weer in de vingertoppen. We lopen verder naar de volgende kerstmarkt.

13.00 De Rudolfplatz Kerstmarkt

Kerstmarkt Keulen AltstadtWe komen aan op de Rudolfplatz een klein plein gebouwd rondom één van de oudste stadspoorten van Keulen. Deze kerstmarkt richt zich vooral op kinderen, we zijn nog vroeg in december dus een deel van de kerstmarkt staat nog in het teken van Nikolaus, de Duitse broer van Sinterklaas.

De rest van de markt staat in het teken van bekende sprookjes, Vrouwe Holle die haar kussens opschud zodat het gaat sneeuwen en een metershoge gelaarsde kat heten de bezoekers welkom.

We kijken en beetje rond en besluiten om door te lopen naar de volgende Kerstmarkt.

14.00 Christmas Avenue

Vergeefs zoeken we naar de Chistmas Avenue, deze “schwule” kerstmarkt is speciaal voor de LBTH doelgroep en zou zich in de nabijheid van de Rudolfplatz kerstmarkt te vinden zijn. We Googlen een beetje en lezen al snel dat deze kerstmarkt in 2018 niet plaats vindt. We vinden het tijd om even op te warmen en zoeken een leuk cafeetje op.

15.15 even opwarmen met een koffie bij

We lopen weer richting het centrum en zoals wij meestal doen wijken we af van de hoofdstraten, we slenteren het liefst door de zijstraatjes want daar vindt je soms echt parels van winkels en geheimtips. Na wat slenteren komen we uit bij Bastians een Backerei in een zijstraat van de Helenenstrasse/ We genieten van een grote kop cappuccino en delen samen een Kokos Sahne torte en een taartje van een zacht biscuitdeeg met de lekkerste farmbozen. Bastians kun je vinden in Auf Dem Berlich 3-5 in de nabijheid van het Pullman Hotel.

16.15 Tijd voor de Kerstmarkt rondom de Dom van Keulen

Kerstmarkten in KeulenHet begint langzaamaan donker te worden, het weer slaat tegen alle voorspellingen toch om, een regenbui trekt over. We lopen dus in rap tempo door naar de Kerstmarkt in Keulen waar het om gaat. We slenteren van kraam naar kraam op de Grootste kerstmarkt van Keulen met de majestieuze Dom van Keulen op de achtergrond. We horen gezellige kerstliederen en de geur van gluhwein komt echt vanuit alle hoeken. We kopen bij een kraampje lekkere Reibekuchen en mijn vrouw kiest voor de Langos. De knoflook zal haar nog lang heugen.

Bij een andere kraam bestellen we een warme Gluhwein, die hebben we wel nodig na de regenbui. We doen onze ronde en kopen nog wat decoratie voor onze kerstboom.

18.00 op naar de Alter- en Heumarkt

De kerstmarkt op de Alter- en Heumarkt behoren al jaren tot mijn favorieten. De aankleding, de standhouders en vooral de sfeer is hier ieder jaar weer bijzonder. Ik heb diep respect gekregen voor de standhouders die gedurende één van de koudste maanden van het jaar iedere dag weer 10 uur lang kunnen lachen. We slenteren wederom langs de tientallen kramen. We kopen ons onze eigen geluksbrenger in de vorm van een hoefijzer welke ter plekke voor je wordt gesmeed met een korte tekst naar keuze.

We krijgen weer trek en besluiten om in het midden van deze super gezellige kerstmarkt bij één van de authentieke houten hutten te kiezen voor een lekkere warme hap. Super lekker en met wederom een heerlijke Gluhwein.

20.00 uur terug naar het hotel

Het begint weer zachtjes te regenen, we zijn het voor vandaag wel zat. Morgen willen we nog een dagje shoppen in Keulen. We besluiten dus terug te lopen naar het hotel, gelukkig ligt dat om de hoek van de kerstmarkt. Na een warme douche kruipen we onder de wol zappen nog wat langs de TV zenders en al snel vallen de oogjes dicht.