De Dom van Keulen

Alsof je in het decor bent van een Nieuwe Lord of the Rings film, de Keulse Dom of op zijn Duits “Der Kölner Dom” is de highlight van alle bezienswaardigheden in Keulen. Als een vorst en vorstin steken de twee torens van de Dom van Keulen weg tegen de skyline van Keulen.

UNESCO erfgoed

dom van Keulen

De Dom van Keulen is de hoofdkerk van het Keulse Aartsbisdom, en daarmee ook de grootste kathedraal of kerk van Duitsland. De twee toren zijn met 157 meter hoogte de hoogste kerktorens ter wereld. Deze torens kun je via een smalle trap met ruim 500 treden beklimmen tot net geen 100 meter hoogte, éénmaal boven is het uitzicht over Keulen onbeschrijfelijk. Niet voor niets dus een Erfgoed op de lijst van UNESCO

Voor het beklimmen van de torens heb je een toegangskaartje nodig, deze kun je beneden kopen bij de entree van de kerk, het beklimmen vraagt enige lichamelijke inspanning en is niet geschikt voor mensen met claustrofobie of hoogtevrees.

Tijdens de beklimming kom je langs het klokkenspel wat plaats biedt aan de 8 klokken. Waarvan de St. Petersglocke de grootste is met haar 24.000 kg dat maakt haar gelijk de grootste klok die ooit ter wereld is gegoten. Haar bijnaam in Keulen is ook wel Dicke Pitter vanwege de diameter van 322 cm. De klepel alleen al weegt 600 kg. Deze klepel brak in 2011 tijdens Dreiköningstag af en brak daarmee door twee houten vloeren en door een reling van het trappenhuis.

11 maanden later werd de klok weer voorzien van een nieuwe klepel zodat de klok vlak voor de kersttijd weer haar typische geluid kon laten horen. Dat is trouwens op vast gestelde dagen, voornamelijk kerkelijke feestdagen en bij het overlijden van een paus of een bisschop.

Dom van Keulen

Groot, grootser, grootst

Daarmee beschrijf je de omvang van de Dom van Keulen het best. De omvang is namelijk het eerste wat opvalt aan de Dom, dankzij de lengte van net geen 150 meter en een breedte van 85 meter is de dom ruimschoots groter van een officieel FIFA-voetbalveld. Tel je daarbij de hoogte op van 44 meter en dan kun je met recht zeggen dat er een knap bouwwerk is opgeleverd, vooral als je beseft dat de bouw van de Dom van Keulen al in 1248 is begonnen. Toen hadden ze nog geen moderne bouwkranen en elektrisch gereedschap.

De bouw van de dom van Keulen

De bouw van de kerk ging natuurlijk niet zonder slag of stoot. In de 15de eeuw viel de bouw van de kerk grotendeels stil vanwege geldgebrek. Tijdens de 18de eeuw werd een deel van de kerk opnieuw ingericht in de toen populaire barokke stij. Helaas van korte duur, de kerk werd tijdens de aanvallen van de revolutionaire troepen in 1794 zwaar beschadigd.

In 1801 besloten Napoleon en Paus Pius VII een zogenaamd concordaat te tekenen. Na deze inwijding groeide de interesse in de kerk en besloot men de bouw van de kerk te voltooien, niet geheel zonder reden, in 1814 werden namelijk de originele bouwtekeningen uit de veertiende eeuw terug gevonden.

De Keulse dom en de Tweede Wereldoorlog

De Dom werd tijdens de Tweede Wereldoorlog geraakt door veertien zware bomen van de geallieerden. Ondanks dat de geallieerden de Dom van Keulen gebruikte als een navigatiebaken en 80% van de stad al was platgebombardeerd. Elf jaar na de oorlog was de kathedraal bijna volledig gerestaureerd.

De Dom is nu aanwezig op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Schatkamer

De rijkdom van de kerken in Duitsland is gigantisch. Dat kun je nog eens goed bekijken in de Schatzkammer van de Dom. Veel religieuze voorwerpen waaronder de bisschopsstaf, en diverse kleden. De schatkamer is toegankelijk voor rolstoelers en de entree voor de schatkamer is € 6,00. De ingang van de schatkamer bevindt zich aan de stationskant van de dom in een opvallende zwarte kubus.

Rondleidingen in de Dom van Keulen

Er worden diverse rondleidingen aanboden in en om de Dom van Keulen. Enkele opvallende rondleidingen zijn bijvoorbeeld een rondleiding over het dak van de dom (alleen geschikt voor mensen zonder hoogtevrees) maar ook rondleidingen door de opgravingen en het klokkenspel van de dom horen tot de mogelijkheden. Meer informatie over de rondleidingen vindt je op deze website.

Kerstmarkt op het domplein

Ieder jaar vanaf half november tot de dag voor kerst staat het plein voor de dom van Keulen in het teken van kerst. Op het plein wordt namelijk één van de grootste kerstmarkten georganiseerd van Keulen. Naast de tientallen stalletjes met eten en drinken, leuke kerst decoraties en handwerk. Is er in het midden een podium waar je tijdens de adventstijd kunt kijken naar optredens en voorstellingen.

Lees verder over de Kerstmarkt bij de Dom van Keulen.