Chocolade Museum Keulen (2024)

Je hoeft niet lang te raden naar het populairste museum van de stad Keulen. Sterker nog, het Chocolade Museum Keulen staat al jaren in de top 10 van meest bezocht musea van Duitsland en dat zegt wat als je beseft dat Duitsland veel, en hele bijzondere musea heeft. Sinds oktober 1993 wisten ruim 11 miljoen bezoekers het museum te vinden dat zijn er bijna 650.000 per jaar.

Vergeet de wachtrij voor de kassa en koop je kaartjes online. Loop direct door geniet van het lekkerste museum van Keulen.

Stukje geschiedenis

Chocolademuseum Keulen

De oprichter van het chocolademuseum Keulen is de Keulse chocolade leverancier Hans Imhoff, hij was één van de wereldleiders in de chocolade-industrie. Door zijn jarenlange ervaring met de productie van chocolade en zijn passie voor het product besloot hij een museum te bouwen. In 1989 bestond Stollwerck AG 150 jaar en om de scepsis achter zijn idee weg te nemen richtte hij een expositieruimte in over de productie en geschiedenis van de chocolade. 

Tegen alle verwachtingen in bezochte meer dan 5 × zoveel bezoekers de expositie en hiermee werd de basis van het huidige museum gelegd. In 1991 kocht Imhoff een stuk grond van de gemeente Keulen, met daarop Halle 10 (een opslagloods) het Pruisische douanekantoor. De Malakoftturm en de typische Draaibrug naar het schiereiland.

Twee jaar later en 53 miljoen DM armer was het Chocolade Museum Keulen klaar. Het moderne gebouw met een knipoog naar de scheepvaart op de Rijn. Beschikt over een leuke en vooral lekkere expositie over de geschiedenis van de chocolade. Je gaat terug in de tijd naar de tijd van de Inca’s en Azteken, en je leert hoe men chocolade verbruikte toen het alleen nog als vloeibare substantie beschikbaar was.

De productie

Dankzij de jarenlange ervaring van Hans Imhoff krijg je ook een kijkje in de keuken, maar voordat het zover is bezoek je eerst de tropische kas waarin diverse cacaobomen te zien zijn. Daarna legt men uit hoe uit de cacaobonen de heerlijke chocolade gemaakt wordt. 

Dit hele proces is te volgen dankzij allerlei machines die in het chocolademuseum van Keulen zijn opgesteld, het uiteindelijke eindproduct, een mini-chocolade reepje krijg je als bezoeker natuurlijk mee.

In het Schokoladen-Atelier krijg je een kijkje in de wereld van pralines en bonbons, helemaal leuk is dat je in dit bijzondere Atelier je eigen chocoladereep kunt laten samenstellen. Je maakt een keuze uit puur, melk of witte chocolade en de chocoladereep kun je vervolgens met een keuze van meer dan 40 verschillende ingrediënten laten garneren.

De grootste chocolade fontein

Ruim 3 meter hoog is de chocolade fontein in het museum, een personeelslid van het museum is vandaag je vriend of vriendin want je krijgt namelijk een heerlijke wafel met verse chocolade. Hier wordt toch iedereen blij van.

Winkel en Café in het Chocolademuseum in Keulen

Na afloop van al dat lekkers nog trek in Chocolade? Dan ben je hier goed, want je eindigt de rondgang door het museum in de chocolade winkel van Lindt. Dit beroemde Zwitserse merk is sinds 10 jaar de exclusieve partner van het chocolademuseum in Keulen en biedt in de winkel meer dan 300 soorten chocolade aan. Wedden dat je hier wel eventjes blijft staan en dat je smaakpapillen straks overuren maken?

Het grand café biedt natuurlijk lekkere koffies aan, deze gaan uitstekend samen met een heerlijke bonbon of een chocolade gebakje. Je kunt ook de chocolade drank proeven zoals deze vroeger door de Maya’s en de Azteken werd gedronken.

Bereikbaarheid van het chocolademuseum

Het is eventjes lopen vanaf het centrum naar het museum, vanaf het Hauptbahnhof is het ongeveer 20 minuten (dat is alvast een bonbonnetje extra) loop dan langs de oever van de rijn in zuidelijke richting. Vanaf het Hauptbahnhof gaat ook een bus naar het chocolademuseum, stap uit bij de halte Schokoladenmuseum. De bus is trouwens niet supersnel dus lopend is misschien niet eens zo verkeerd. De trein is helaas ook geen goede optie, je gebruikt het station Heumarkt om uit te stappen, daarom uit is het ongeveer 5 minuten lopen. Het Chocolademuseum is goed aangegeven op handige wegwijzers.

Met de auto, opnieuw niet de beste optie. Het is het zoeken naar een parkeerplek. Het beste zoek je een plekje in de straten om het museum of parkeer je auto in de parkeergarage bij het Maritim hotel (€ 2,40 per uur) of probeer de Rheinauhafen.

Kun je je legitimeren en ben je jarig op de dag van het bezoek, dan is je toegang gratis.

Algemene informatie

Openingstijden:

Dinsdag tot vrijdag 10:00 – 18:00 Uur
Zaterdag, Zondag en feestdagen 11:00 – 19:00 Uur

Tijdens de adventsperiode (decembermaand) is het chocolademuseum ook op maandag geopend.

laatste toegang tot 1 uur voor sluitingstijd

Toegangsprijs

Volwassen: € 14,50 – 16,00
Kinderen: € 8,50 – 10,00
Familiekaart (2 × volwassen, en kinderen tot 16 jaar) € 37,50 – 42,00
Prijzen januari 2024 – De prijzen zijn van maandag tot vrijdag goedkoper dan in het weekeind.

Kaarten kun je makkelijk online bestellen.

websitehttp://www.schokoladenmuseum.de

Veelgestelde vragen over het Chocolademuseum in Keulen

Is het chocolademuseum geschikt voor kinderen?

Zeker weten de kinderen zullen het nog lang over alle lekkere chocolade en de werkende minifabriek hebben.

Is het Chocolademuseum ook toegankelijk met een rolstoel?

Ja, de meeste ruimtes kun je met een rolstoel bekijken. Enkele plekken in de mini-chocolade fabriek zijn helaas niet bereikbaar.

Krijg ik ook chocolade te proeven?

Natuurlijk, gelijk bij de ingang al krijg je een heerlijk stukje Lindt chocolade. En bij de chocoladefontein mag je natuurlijk ook proeven.

foto’s: © schokoladenmuseum en vme