Carnaval in Keulen (2025)

Het is één van de grootste feesten van Keulen, Het Kölner Karnaval, De jaarlijkse optocht die zelfs op TV wordt uitgezonden en de vele straatfeesten in de Karnavalstad van Duitsland trekken ieder jaar weer vele duizenden bezoekers naar de stad. Wil je het carnaval in Keulen bezoeken? Dan is deze pagina een must om even door te lezen. Carnaval in Keulen valt in 2025 van 27 februari tot 3 maart.

Dit zijn in 2025 de belangrijkste dagen waarop carnaval in Keulen wordt gevierd:

Opening carnaval – 11 november 2024
Weiberfastnacht – 27 februari 2025
Karnevalsfreitag – 28 februari 2025
Karnevalssamstag – 1 maart 2025
Karnevalssonntag – 2 maart 2025
Rosenmontag – 3 maart 2025
Karnevalsdienstag – 4 maart 2025

Opening van het carnaval in Keulen (11 november)

Carnaval in Keulen

Net als in Nederland begint het carnaval in Keulen ook op 11 november om 11 minuten over 11 (11-11 om 11:11) in Duitsland ook wel “Elften im Elften” genoemd. Het feest wordt dan officieel op de Kolner alter Markt of de Heumarkt aangekondigd en geopend door bekende carnavals artiesten en de Kölner Dreigestirn. Je kunt dit zien als tijdelijk bestuur, het bestaat uit de Prins carnaval, de Boer (der Bauer) en de Jonkvrouw (die Jungfrau) Deze drie tijdelijke Regenten worden ieder jaar opnieuw gekozen. Op deze elfde van de elfde komt ook de raad van elf bij elkaar om de planning voor het Keulse carnaval in orde te maken en op de details te bespreken.

Het carnaval in Keulen bestaat uit diverse dagen. Iedere dag heeft een betekenis. We leggen je hier onder uit wat de dagen inhouden en wat de typische gebruiken zijn tijdens het carnaval in Keulen. De bekendste dag is de Rosenmontag. In 2025 valt Rosenmontag op 3 maart.

Zoek je een hotel in Keulen dan is het slim om dat zo snel mogelijk te boeken. Carnaval in Keulen is populair en dat heeft natuurlijk effect op het aanbod van Hotels in Keulen.

Weiberfastnacht (27 februari)

Deze dag wordt ook wel Weiberfassching genoemd, maar dat is een beetje afhankelijk van de regio in Duitsland. In Keulen wordt het in de volksmond Weiberfastnacht genoemd. De donderdag voor de Rosenmontag. Op deze dag hebben de vrouwen het voor het zeggen. Stropdassen en schoenveters worden afgeknipt en iedere man (of vrouw) mag worden gekust. Tijdens de Weiberfastnacht wordt om 13.30 bij de Severinstor in de Surstedt het historisch carnavalsspel “Jan un Griet” gespeeld. In 2025 vindt de Weiberfastnacht plaats op donderdag 27 februari.

Karnevalfreitag (28 februari)

Vanzelfsprekend is dit een vrijdag. Tijdens deze dag staan de activiteiten van de verschillende carnavalsverenigingen in Keulen en omgeving centraal. Voornamelijk in de wijken rondom Keulen. Als je beseft dat er in Keulen meer dan 100 actieve carnavals verenigingen zijn, snap je natuurlijk wel dat het een dolle boel gaat worden. In ieder stadsdeel of wijk van Keulen organiseren de verenigingen dan kleine en leuke optochten. Waarbij de leukste en origineelste kostuums voorbij komen al dan niet vergezeld met de typische carnavalsmuziek. Uiteraard zoekt men na alle optochten ’s avonds de cafés feestzalen en barren op om daar weer door te feesten tot in de late uurtjes.

Karnevalssamtag (1 maart)

AOK-kolschglas

Zoals ik hierboven al aangaf, heeft Keulen echt veel carnavalsverenigingen. De grootste vereniging noemt zich de Rote Funken. Deze vereniging werd in 1822 opgericht en verwijst naar “de slechtste soldaten aller tijden” Dat waren de Keulse stadssoldaten die tussen 1660 en 1794 de stad moesten beschermen in een opvallend rood-wit gekleurd uniform. De meeste soldaten waren ongehoorzaam, dronken en toonde weinig discipline waardoor in 1794 de stad werd ingenomen door de Franse soldaten van Napoleon.

Rond de klok van 10.30 vindt op de Neumarkt een Funkenbiwak plaats met traditioneel erwtensoep en een Kölsch (het bier uit Keulen). Reken trouwens op meer dan 10.000 feestgangers op de Funkenbiwak. Word je een Kölsch glas aangeboden tijdens de Funkenbiwak, gelijk aanpakken want je drink de rest van de dag gratis Kölsch totdat je niet meer kunt.

Geisterzug

Carnaval in Keulen

Op de carnavalszaterdag in Keulen is er ook plek voor iets anders. De Geisterzug is een vorm van demonstratie, met een politieke achtergrond. Deze optocht staat sinds de golfoorlog in 1991 in het teken van anti-geweld en oorlog. De deelnemers van de tocht zijn verkleed als geest, spook of andere engerd.

De optocht is voor iedereen open en aanmelden is dus niet nodig. De route van de Geisterzug is ieder jaar anders en is bewust zo gepland dat het niet mogelijk is om met voertuigen aan de optocht deel te nemen. Tijdens de optocht is elektronisch voortgebrachte muziek niet gewenst. Met andere woorden is iedere vorm van techniek is ongewenst. De Geisterzug heeft ieder jaar een ander thema.

Voor 2025 is de route van de Geisterzug: Ebertplatz (Dom/Hauptbahnhof), Thürmchenswall, Unter Kahlenhausen, Unter Kahlenhausen., Johannisstr., Alter Markt, Heumarkt, Follerstr., Sionstal, Annostr., Severinswall en eindpunt Chlodwigplatz. Vertrek is stipt 19.00 uur.

Karnevalssonntag (2 maart)

Rond 10.30 trekken de Schull- un Veedelszöch door de binnenstad van Keulen. Origineel verkleedde en gemaskeerde groepen samengesteld uit de scholen en verschillende verenigingen laten zichzelf zien in een prachtige optocht als opwarmertje voor de Rosenmontag. De stad verwacht ieder jaar weer meer dan 250.000 bezoekers.

Rosenmontag (3 maart)

Je hebt het vast wel eens op tv gezien. De grootste carnavalsoptocht ter wereld. Met veel pracht en praal en prachtige wagens met soms een politiek thema of een andere persiflage naar een gebeurtenis uit het afgelopen jaar. De optocht is 7 kilometer lang, kent meer dan 12.000 deelnemers en 120 muziekkorpsen lopen mee voor een gezellig deuntje.

Ondertussen worden vanuit de diverse praalwagens tonnen met snoep over het publiek uitgestort. Alleen al in 2019 gaven de verenigingen meer dan 300.000 kilo aan snoep weg, en meer dan 700.000 repen chocolade. De Funkenmariechen (Dansmarietjes) gaven ook nog eens 300.000 bloemen weg.

In 2019 telde de Keulse Polizei meer dan 1 miljoen! Bezoekers langs de route van de optocht. De optocht begint op het opstelterrein aan de Chlodwigplatz. De start van de route is om 10.00 uur. De eerste wagen zal volgens de planning rond 13.15 op het eindpunt zijn in de buurt van de Keulse Dom.

Dit jaar (2025) vindt de Rosenmontag plaats op 3 maart. Er is een kleine route wijziging doorgevoerd. Hieronder zie je de actuele kaart.

zugweg carnaval keulen 2020

Tijdens de optocht is het druk. Heel erg druk, en veel straten zijn afgezet. Kom je met de auto naar Keulen, parkeer dan echt buiten het centrum, de parkeergarages zijn al vroeg vol of slecht bereikbaar. Vergeet niet dat de optocht al om 10.00 begint. De meeste toeschouwers al vroeg langs de route een plekje zoeken. Je kunt dus het beste een overnachting regelen in één van de hotels in Keulen. Echter zijn de prijzen tijdens het carnaval in Keulen natuurlijk hoger dan normaal.

Pas tijdens de optocht goed op je kinderen en waardevolle spullen, helaas weet het zakkenrollers-gilde de periode rondom carnaval ook goed te waarderen aangezien dronken/aangeschoten personen een makkelijk slachtoffer zijn.

Laatste update: 14 februari 2024