Bezienswaardigheden in Keulen (2024)

Keulen is een prachtige stad, waar van alles valt te zien en te beleven. Ga jij binnenkort deze stad bezoeken of denk je er over na? Dan help ik je met dit artikel alvast op weg. Ik zal in dit artikel namelijk vele verschillende bezienswaardigheden in Keulen bespreken. Van de bekende Dom van Keulen tot de dierentuin in de stad en van het chocolademuseum tot de Groß St. Martin kerk; het komt allemaal bod! Keulen is namelijk een zeer veelzijdige stad waar niemand zich snel zal vervelen!

De bezienswaardigheden in Keulen

Deze pagina wordt iedere keer dat Keulen bezoek voorzien van een update en aanvullingen komt dus gerust nog een keer terug. Ik probeer ook de bezienswaardigheden in Keulen die nog niet genoemd worden in reisgidsen en andere websites te vermelden en natuurlijk te voorzien van foto’s. Heb je zelf een leuke foto van de bezienswaardigheden in Keulen die ik mag gebruiken, neem dan contact met me op.

Dom van Keulen

Bezienswaardigheden in Keulen

Verreweg het bekendste gebouw van Keulen is natuurlijk de Dom. Deze historische kathedraal is maar liefst 157 meter hoog en heeft verschillende torens die je kunt beklimmen en van waaruit je de hele stad kunt overzien. Er is bijna 600 jaar gebouwd aan deze gotische kerk, al komt dat ook doordat de bouw een tijdje stil heeft gelegen. Sommige gedeeltes uit de kerk stammen uit de 13e eeuw. Er zijn ook nog eens bijzondere glas-in-loodramen te bezichtigen. Sommige daarvan zijn al in de 14e eeuw na Christus gemaakt, wat betekent dat ze zo’n 600 jaar oud zijn! De Dom van Keulen is niet alleen één van de populairste bezienswaardigheden in Keulen maar ook van Duitsland.

Lees meer over de Dom van Keulen

TIP: tijdens de decembermaand is op het plein voor de Dom van Keulen één van de mooiste kerstmarkten van Duitsland te vinden. Het plein en de omliggende gebouwen worden dan met miljoenen kleine lichtjes versierd. Absoluut de moeite waard om te bekijken.

Altstadt

Altstadt Keulen

Het woord zegt het eigenlijk al: Altstadt is het gedeelte van Keulen waar je de meeste historie zult vinden. In deze oudste wijk van de stad vind je nog de echte historische smalle straatjes. Er is hier van alles te beleven. Zo zijn er verschillende musea waar je de geschiedenis van de stad en het land kunt ontdekken. Daarnaast zijn er ook vele winkels en natuurlijk veel horeca gelegenheden waar je onder het genot van een hapje en een drankje kunt genieten van het prachtige uitzicht in dit historische gedeelte van Keulen.

Lees verder over de Altstadt van Keulen

Rheinpromenade

Wanneer je Keulen met een bezoek vereert, raad ik je aan om ook de Rheinpromenade eens te bekijken. Dit prachtige gebied, langs de Rijn, biedt niet alleen een mooi uitzicht over deze belangrijke rivier; je kunt er ook nog eens heerlijk ontspannen op een van de vele grasveldjes of open plekken. Er zijn diverse parkjes te vinden waar je gezellig kunt picknicken.

Wanneer je liever in de watten gelegd wordt, is dat ook geen probleem; terrasjes genoeg op deze promenade. Daarnaast is de Rheinpromenade ook ideaal voor een ontspannen avondwandeling voor het slapen gaan!

TIP: Lees ook alles over Keulen met kinderen! Veel bezienswaardigheden in Keulen hebben speciale tentoonstellingen voor kinderen en natuurlijk zijn de toegangsprijzen aangepast.

Groß St. Martin kerk

Er zijn ongelooflijk veel verschillende kerken te bezichtigen in Keulen. De Groß St. Martin kerk is een Romaanse kerk midden in de oude stad in het centrum. Kenmerkend voor deze kerk zijn de vier hoektorens die direct opvallen als je de kerk in de verte ziet opdoemen.

In de loop van de tijd heeft dit gebouw verschillende restauraties ondergaan. In de kerk kun je een rondleiding krijgen, waarbij de geschiedenis van het gebouw tot in detail wordt verteld. Natuurlijk is het ook mogelijk om op eigen houtje de kerk te verkennen en op sommige dagen is het zelfs mogelijk om de torens te beklimmen!

Hohenzollernbrücke

Hohenzollernbrücke

Je kent vast wel de slotjesbrug in Parijs, waar verliefde stelletjes sloten achterlaten. Ook de Hohenzollernbrücke in Keulen wordt door toeristen op deze manier gebruikt. Deze brug werd al in 1907 gebouwd en is in de loop van de tijd een symbool van Keulen geworden. Het is een spoorbrug waar treinen, trams en voetgangers overheen kunnen.

Door de drie typische bogen van de brug en de vele hangsloten kun je hem tijdens je bezoek aan Keulen eigenlijk niet missen. Zeker ’s avonds niet, wanneer de drie bogen op een prachtige manier worden verlicht en zo direct de aandacht trekken. Lees meer over de Hohenzollernbrücke. Een bezoek aan de brug duurt maar even, maar deze bezienswaardigheid van Keulen mag je niet missen.

Een betaalbaar hotel in Keulen vinden is tegenwoordig een hele opgave. Via Trivago kun je altijd de beste hotelprijzen in Keulen vinden. Onze hotel tips lees je trouwens hier.

Kölner Zoo

De dierentuin van Keulen is bijzonder. Deze Zoo is namelijk al meer dan 150 jaar oud en is nog een echte stadstuin. Je vindt er natuurlijk veel verschillende dieren. Daarnaast is het park een mengeling van nieuwbouw en prachtige historische verblijven en gebouwen. Er zijn meer dan 600 verschillende dieren te zien. Een bezoek aan de Kölner zoo is ideaal voor gezinnen met kinderen, maar ook de volwassen dierenliefhebber zal zijn of haar ogen uitkijken. Bijvoorbeeld in het olifantenpark, het tropenhuis of bij de vele verschillende soorten apen die je in de zoo kunt vinden!

Chocolademuseum

Chocolademuseum Keulen

Een leuke afwisseling tijdens je verblijf in Keulen vind ik persoonlijk een bezoek aan het Chocolademuseum. Dit prachtige museum heeft de vorm van een schip en bestaat uit drie verschillende delen. Je wordt meegenomen in de wereldgeschiedenis van de chocolade en je leert hoe chocolade nu eigenlijk gemaakt wordt. Van al dat kijken krijg je uiteraard ook zin in chocolade. Gelukkig kun je ook chocolade proeven tijdens de rondleiding. Daarnaast is er een restaurant aanwezig in het museum en natuurlijk een uitgebreide chocoladewinkel waar je een enorme diversiteit aan chocolade kunt kopen. Het chocolademuseum is tegenwoordig één van de populairste bezienswaardigheden in Keulen.

Lees meer over het Chocolademuseum in Keulen

Rathaus

Wanneer ik een stad bezoek, ben ik altijd benieuwd naar hoe het stadhuis eruit ziet. In Keulen zul je versteld staan van de schoonheid van het Rathaus. Sommige delen van het stadhuis zijn al in het begin van de vijftiende eeuw gebouwd. Dit Rathaus is dan ook zeker de moeite van je bezoek waard. Natuurlijk kun je het gebouw, dat uit drie delen bestaat, bezichtigen. Je vindt er het gemeentehuis met prachtige torens, het Spaans Gebouw en zelfs resten van Romeinse gebouwen die zich onder het Rathaus bevinden!

Ga je met de auto naar Keulen? Dan heb je een milieusticker nodig. Deze kun je tegenwoordig heel makkelijk online kopen via de Milieusticker.shop. Je betaalt via iDEAL en je hebt de sticker op werkdagen binnen 24 uur in huis.

Kabelbaan

Kabelbaan van Keulen

De Rijn is niet weg te denken uit Keulen. Je kunt dan ook op talloos verschillende manieren de Rijn over steken of bezichtigen. Een leuke en unieke manier om dit te doen is met de kabelbaan. Vooral ’s avonds is, heb je vanuit de kabelbaan een prachtig zicht over het verlichte Keulen. Er zijn langs de Rijn verschillende stations te vinden voor deze kabelbaan. Natuurlijk kun je ook overdag gebruikmaken van de kabelbaan. Je hebt dan namelijk een beter zich. Persoonlijk vond ik het ’s nachts echter vele malen mooier door de bijzondere verlichting die je in heel de stad dan kunt zien.

Lees verder over de kabelbaan van Keulen….

De Hahnentorburg

Helaas werd de stad Keulen tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen door de bombardementen van de geallieerden. Gelukkig bleef de oude toegangspoort naar Keulen niet verwoest. De poort staat op het Rudolfplatz en dat is een plein aan de rand van het centrum van Keulen. Deze bezienswaardigheid van Keulen komt echt goed tot zijn recht tijdens de jaarlijkse kerstmarkt rondom de Ruldolfsplatz.