Met de auto naar Keulen

De auto is de snelste en vaak de goedkoopste manier om in Keulen te komen, toch zijn er wel wat zaken die je niet mag vergeten voor je met de autoreis naar Keulen begint.

Op deze informatieve pagina over de reis naar Keulen bespreken we de onderstaande onderwerpen:

Parkeerplaatsen in Keulen

met de auto naar Keulen

Indien je met de auto naar Keulen komt heb je een parkeerplek nodig, gelukkig zijn er in Keulen veel parkeergarages en is het zelfs tijdens het weekeind mogelijk om een plekje te vinden. Enige uitzondering op deze regel zijn de weekeinden tijdens de kerstmarkten en tijdens het Keulse Carnaval.   De parkeergarages worden langs de wegen naar het centrum van de stad goed aangegeven, digitale verkeersborden geven aan hoeveel plekken er nog vrij zijn.  Parkeren is in vergelijking met Nederlandse steden betaalbaar in Keulen. De tarieven liggen tussen de € 1,50 ’s € 2,50 per uur,  de dag tarieven zijn echter interessant. Vaak parkeer je al een hele dag (24 uur) voor een bedrag tussen de € 10 a € 20.
Blijf je overnachten in Keulen, informeer dan eerst even naar de tarieven van de parkeergarage van het hotel. Deze zijn vaak belachelijk duur en dan zijn de openbare garages een leuke budgettip. Zo betaal je bij het Pullman hotel in Keulen makkelijk tussen de 25 á 30 euro per nacht terwijl de naast gelegen parkeergarage nog geen 12 euro per dag kost.
We hebben voor het parkeren in Keulen een aparte pagina gemaakt vol met tips en een plattegrond van alle parkeergarages in de stad.

Een Milieusticker is verplicht voor Keulen

Helaas, je ontkomt in Keulen niet aan de lelijke milieusticker op je voorruit, de gehele binnenstad is namelijk een milieuzone sterker nog, de sticker moet ook nog eens groen zijn. Alle andere kleuren (oranje en rood) zijn in de Keulse binnenstad niet welkom. In principe krijgen alle moderne auto’s (niet ouder dan 10 jaar) een groene sticker. Een milieusticker voor Duitsland kun je online bestellen.  Ga niet zonder milieusticker de weg op in Keulen, de boete is door de Stadt Köln vastgesteld op € 80.

Hoe kom je met de auto naar Keulen

Eigenlijk is Keulen helemaal niet zo ver rijden, vanaf Utrecht is de kortste weg via de A12 en A3  bijna 240 kilometer.  De reistijd zonder files en ander oponthoud is ongeveer 2,5 uur.

Route via Arnhem: Vanaf Utrecht volg je de A12 richting Arnhem. Bij de grensovergang Zevenaar krijgt de A 12 een andere naam. De Duitsers noemen  de snelweg vanaf hier de A3.  Blijf de A3 volgen, Keulen is op dat moment al aangegeven (KÖLN)  Let bij het Kreuz Oberhausen even goed op. Voor de A3 verlaat je de doorgaande autobaan om in te voegen op een andere Autobaan. (De A2 wordt vanaf hier A3)

Bij Afrit 28 (Köln Heumar) verlaat je de A3 en ga je op de A4 verder richting Köln, volg vanaf hier de verkeersborden en LET OP! Hier staan een paar flitspalen.

Route via Nijmegen: Vanaf Utrecht volg je de A12 en bij knooppunt Grijsoord ga je verder op de A50. Vervolgens volg je bij knooppunt Ewijk de A73  (let op de bizarre invoerconstructie hier) deze blijf je volgen tot Knooppunt Rijkevoort. Vanaf daar volg je de A77  Om de verwarring compleet te maken veranderd deze in Duitsland in de A57, Deze Autobaan brengt je praktisch in het centrum van Keulen.

Route via Aachen/Aken:  Deze route is niet helemaal zonder risico, je komt namelijk langs Den Bosch en Eindhoven via de A2 en dat zijn echte file hotspots. Maar voor een zaterdag of zondag een goed alternatief.  Volg dus de A2 langs deze steden en bij Knooppunt Kerensheide neem je de A76 deze blijf je volgen (wel even goed opletten bij Voerendaal)  Na de grensovergang bij Simpelveld wordt de autobaan de A4 genoemd. Deze blijf je bijna 80 km volgen tot Knooppunt Gremberg (afrit 14) vanaf daar volg je de A559 en deze brengt je via de Deutzer Brucke in het hart van Keulen.  Deze route  gaat praktisch langs Aachen/Aken en biedt dus mogelijkheid om deze domstad ook eens te bezoeken.

Toch maar met de trein

Ik kan me voorstellen dat je na het lezen van alle informatie hierboven misschien wel het gevoel krijgt dat het helemaal niet handig is om met de auto naar Keulen te gaan.  De trein is dan een goed alternatief, net zo snel als de auto en geen parkeerproblemen. Nadeeltje is de prijs, deze kan namelijk best oplopen, kijk voor treinkaartjes naar Keulen op NS-international en lees er alles over op onze speciale pagina over treinen naar Keulen.