Altstadt

Een bezoek aan Keulen zonder de Altstadt gezien te hebben is geen volledig bezoek aan de domstad.  De Altstadt is één van de bezienswaardigheden die Keulen een interessante stedentrip bestemming maken. Helaas is tijdens de bombardementen in de tweede wereld oorlog een groot deel van de Altstadt verloren gegaan.

Altstadt Keulen

De Altstadt van Keulen ligt ingeklemd tussen de Grote Sint-Martinuskerk en de Fischmarkt. Die praktisch voor de kerk ligt. Dit plein is een knooppunt voor diverse smalle steegjes met prachtig gerenoveerde woningen uit de middeleeuwen.  Deze gebouwen worden ook wel Stapelhäuser genoemd. Deze term komt van de handel die werd gedreven op de Fischmarkt. Keulen diende namelijk in de middeleeuwen als handelsplaats voor veel producten, waaronder vis die in de stapelhäuser werd geprepareerd voor de handel en het verzenden. Je kunt je voorstellen dat het in deze wijk van Keulen niet heel erg prettig rook, aangezien rioleringen nog niet bestonden werd het afvalwater via gootjes in de straat richting de Rijn afgevoerd.

Gelukkig is deze stank verleden tijd en zijn in de meeste Stapelhäuser gezellige cafés en restaurants te vinden.  Ook door de gunstige ligging in de buurt van het Hauptbahnhof van Keulen en de steigers van de rondvaartboten en Rijncruiseschepen die regelmatig in Keulen aanmeren is de Altstadt een belangrijke bestemming geworden voor het toerisme. Dat brengt gelijk een gezellig en leuke drukte in de omgeving.

Rathaus

Het raadhuis met andere woorden gemeentehuis van Keulen kun je vinden op de Alter Markt.  De imposante Ratsturm  is met 61 meter hoogte een blikvanger. Delen van het Rathaus zijn in 1330 gebouwd en daarmee is het Rathaus van Keulen het oudste gemeentehuis van Duitsland.

Alter Markt en Heumarkt

Deze beide markten danken hun bestaan aan het Stapelrecht, een wet die er voor zorgde dat koopvaarders die Keulen wilde passeren verplicht moesten aanmeren om de handelswaren te verkopen en in te kopen. De markten floreerde in deze tijd.

Nu zijn beide markten jaarlijks rond de kersttijd het toneel van één van de grootste kerstmarkten van Keulen.  De eerste kerstmarkt vond trouwens in 1820 op de Alter Markt plaats.

Gaffel Kölsch

Een echte Kölsch drink je op de Markt bij het Gaffel Haus, de privé brauerei kocht het pand in 1987 en had 7 jaar nodig om het pand te renoveren. Sindsdien is dit een van de leukste brauhauser in Keulen met een typische Keulse keuken  waarbij gerechten zoals Bloedworst, Riesenkotellete, en Sauerbraten niet ontbreken op de menukaart.

Naast Gaffel vindt je in de Altstadt nog veel meer Kolsch brouwerijen, in totaal zijn ruim 24 bieren vertegenwoordigd in de Altstadt.