Keulen met kinderen (2024)

Keulen is niet alleen een fantastische stad om te winkelen en om de mooie gebouwen te bekijken. Je kunt er ook met kinderen uitstekend een leuke dag beleven. We geven je in dit artikel wat handige tips waarmee je van een stedentrip naar Keulen met kinderen een onvergetelijke ervaring maakt.

Musea voor kinderen

Keulen heeft binnen haar grenzen veel leuke musea, natuurlijk is niet ieder museum even leuk voor kinderen, maar er zijn een aantal musea waar kinderen (en natuurlijk ook de ouders) zich uitstekend kunnen vermaken. We beginnen met de lekkerste:

1. Chocolademuseum Keulen 

Aan de oevers van de rijn ligt op een steenworp afstand van het centrum één van de leukste musea van Keulen, namelijk het Chocolademuseum. Hier leer je op een interactieve manier hoe chocolade wordt gemaakt. Nog leuker is de mini-fabriek waar echte chocolade reepjes worden gemaakt. Welke je natuurlijk mag proeven bij de grootste chocolade fontein van Europa. Reken maar dat de warme verse chocolade lekker is. Het chocolademuseum staat echt op nummer 1 tijdens een stedentrip naar Keulen met kinderen.

Kijk hier om alvast je kaartjes te kopen voor het Schokoladenmuseum

2. Het Odysseum

Een aanrader voor gezinnen met kinderen, het is een ideale bestemming voor als het weer een beetje tegenzit. Hier worden kinderen omgetoverd tot mini-wetenschappers. Met een interactief spel worden de kids meegenomen langs replica’s van dino’s op ware grootte. Verder is het museum ideaal om op een leuke manier kennis te maken met de wereld van natuurwetenschappen en techniek. In totaal zijn er 150 diverse onderwerpen zoals een vliegsimulator en een trainingscentrum voor mini-astronauten. Als afsluiter is de 3D bioscoop natuurlijk niet te missen.

3. Dierentuin van Keulen

De Dierentuin van Keulen is één van de oudste dierentuinen van Duitsland. En ligt praktisch aan de rand van de stad. Meer dan 700 diersoorten uit alle wereld continenten en oceanen tref je in dit leuke dierenpark aan. In de kunstmatig aangelegde regenwoud hal van 2.000 vierkante meter treft je een echt zuid-oost Aziatisch regenwoud aan met  vogels, vleermuizen en diverse spannende reptielen.  De 20 olifanten in het park zijn duidelijk te horen, en leven hier als een grote familie samen in deze leuke dierentuin.

4. De Slotjesbrug

Hohenzollernbrücke

De spoorbrug over de Rijn achter de dom van Keulen is een echte bezienswaardigheid geworden. Niet de brug zelf, dat is gewoon ‘een brug’ maar de ondertussen miljoenen slotjes van verliefde stelletjes die aan de brug hangen maken het een bijzondere belevenis voor kinderen. Vooral als ze ook zelf even tussen de hangslotjes in allerlei bonte kleuren kunnen neuzen en zoeken naar hun eigen namen. De slotjesbrug ligt echt op loopafstand van het centrum en daarom uitstekend geschikt voor een bezoekje tijdens de stedentrip in Keulen met kinderen.

Lees meer over de geschiedenis van de Hohenzzollernbrücke

5. De Dom van Keulen

Vooropgesteld, de meeste kinderen staan nu niet echt te juichen als ze kerk mogen bezichtigen. De dom van Keulen is echter wel een uitzondering. Want mits de kids wat ouder zijn is het beklimmen van de domtoren echt iets heel gaafs om te doen. Vooral tijdens mooi weer en een heldere dag is het uitzicht vanaf de domtoren fantastisch. Voordat je boven op het uitkijkplatform bent moet je wel meer dan 500 traptredden op (en ook weer naar beneden) dus een beetje conditie is wel noodzakelijk.

De dom van keulen met kinderen

Mag het allemaal wat sneller, spannender en gekker, dan is het pretpark net buiten Keulen echt een aanrader voor gezinnen met kinderen.

6. De Kabelbaan over de Rijn

Kabelbaan van Keulen

Vanuit het Rheinpark kun je met een kabelbaan (Seilbahn) over de Rijn naar de overkant. In kleine gondeltjes zweef je hoog boven de Rijn. De Kabelbaan is 930 meter lang en de overtocht duurt precies zes minuten. Geniet van het uitzicht en de prachtige omgeving.

Lees meer over de Kabelbaan over de Rijn

7. Het sport & Olympia Museum

sport & olympia museum keulen

Aan de oevers van de Rijn in één van de oude pakhuizen is het Sport & Olympia museum gevestigd. Op een leuke interactieve manier word je door 3000 jaar Duitse sportgeschiedenis geloosd. Van historische sportmomenten tot bittere nederlagen in de Duitse sportgeschiedenis. Ook is er veel aandacht voor de Olympische Spelen, zowel die van 1936 in Berlijn als de Olympische Spelen van 1972 in München.

8. De kerstmarkten van Keulen

Kerstmarkten in Keulen

Begin november staat Keulen volledig in het teken van de kerstmarkten. Ik laat even in het midden of kerstmarkten geschikt zijn voor kinderen die keuze kun je zelf het beste maken.

De Kerstmarkt in de Altstadt van Keulen staat volledig in het teken van de Heinzels. Dit zijn de kabouters die vroeger in Keulen zorgde voor schone straten en het zware werk. Een gedeelte van de kerstmarkt is voorzien van draaimolens, zweefmolens, een klein reuzenrad en een mega kunstijsbaan. Verder zie je overal de heinzelmannchen terugkomen.

Lees meer over de Kerstmarkten in Keulen met kinderen

Phantasialand

Keulen met kinderen


Één van de leukste pretparken in Duitsland en ligt net buiten Keulen, het park biedt verschillende attracties voor jong en oud. Er zijn diverse spannende achtbanen te vinden en diverse themawerelden. De Taron is de nieuwste aanwinst in Phantasieland, deze achtbaan lanceert je als het ware en is wereldrecordhouder.

Overnachten met kinderen in Keulen

Om alles te zien in Keulen is een overnachting echt een aanrader. Gelukkig zijn er diverse gezinsvriendelijke hotels en hostels in de stad met familiekamers. We hebben er een paar uitgezocht en uitgetest.

A&O Hotel Neumarkt

In het centrum aan de Neumarkt ligt het A&O hotel, dit zijn luxe hostels. De familiekamers hebben een tweepersoonsbed en een stapelbed en eigen sanitair. ’s Ochtends wordt een ontbijt aangeboden tegen hele redelijke prijzen.

Lees meer over A&O Neumarkt


Hostel Köln

Het hostel Köln is een getransformeerd kantoorgebouw. De ruime familiekamers zijn super ingericht met goede bedden en dito voorzieningen. Het hostel biedt ook een stevig ontbijt aan en heeft een eigen parkeergarage. Daar kan de auto de hele dag blijven staan, openbaar vervoer kun je namelijk om de hoek vinden.

Lees meer over Hostel Köln