Algemene informatie Keulen

Over Keulen valt heel veel te vertellen, op deze pagina plaats ik voornamelijk de algemene informatie Keulen. Zodra ik meer informatie heb over een bepaald onderwerp dan krijgt het in de komende tijd gewoon een eigen pagina.

Algemene informatie over Duitsers

Keulen ligt dus in Duitsland (inkopertje) en ondanks dat het ons buurland is gaan bepaalde dingen toch even anders. De Duitsers zijn namelijk nog niet helemaal van het ” je en jij”  je spreekt een Duitser die je niet kent altijd aan met U op zijn Duits is dat dus “Sie”  Verder is beleefdheid echt een puntje. Als je iets nodig hebt, dan eindig je deze vraag altijd met “Bitte”  Dus als je een koffie besteld is dat “einen Kaffee bitte”  en als je om de rekening in een restaurant vraagt: “die Rechnung bitte”  

Maar er is een trend gaande dat je op steeds meer plekken gewoon met je en jij kunt praten, vooral jongeren en studenten zien het probleem gelukkig niet zo.

Flauwe grappen over de Tweede Wereldoorlog over de fiets kunnen niet meer, Duitsers zijn verre van trots op wat er tig jaar geleden is gebeurd en vinden het heel erg. Het is echt nog een gevoelig onderwerp. Grappen over WWII worden niet echt gewaardeerd.

Algemene informatie Keulen

Keulen is een hele vrije en open stad. Je kunt het vergelijken met Utrecht, de inwoners zijn vriendelijk, behulpzaam en beleefd. Keulen is één van de weinige miljoenen steden van Duitsland met een grote LHBTQ community en wordt daardoor als één van de gay-vriendelijkste steden van Duitsland benoemd.

Ondanks dat Keulen een wereldstad is, is het er ’s avonds op straat rustig en krijg je het gevoel dat de stad echt even slaapt. Behalve tijdens het Carnaval in Keulen natuurlijk dan wordt er tot in de laatste uurtjes door gefeest.

Oppervlakte405,17 km²
Inwoners1.073.096 (31-12-2021)
KentekenK

Veiligheid

Is keulen veilig?

Keulen is een veilige stad, er is op straat veel politie zowel zichtbaar als onzichtbaar aanwezig. Natuurlijk moet je in een grote metropool zoals Keulen goed op je waardevolle spullen letten. Let goed op bij drukke plekken in de stad op zakkenrollers en andere sneldieven.

Parkeren in Keulen

parkeren in Keulen algemene informatie

Net als iedere andere grote stad is parkeren in de binnenstad een uitdaging en zeker niet gratis. Kom je naar Keulen om te winkelen of voor een stedentrip dan parkeer je het beste in één van de parkeergarages in de stad. Deze vindt je op praktische plekken en vaak ook in de omgeving van je hotel in Keulen.

Lees meer over parkeren in Keulen op onze speciale info pagina

Hoe kom je in Keulen

Hoe kom je in Keulen algemene informatie

Je kunt op verschillende manieren naar Keulen, de auto is natuurlijk de makkelijkste en snelste manier. De trein is ook een goede optie. Vanuit diverse stations in Nederland kun je met de hogesnelheidstrein snel naar Keulen. Bij NS-international.com kun je al kaartjes voor de ICE bestellen voor een paar tientjes.

Is Keulen duur?

De prijzen in Keulen kun je vergelijken met Nederland, uiteten en een drankje op een terras zijn in de regel een stuk goedkoper dan in Nederland. De gemiddelde hotelkamer prijs in Keulen ligt tussen de 90 á 120 euro per nacht. Voor een drie-sterren hotel. De prijs van een hotelkamer is wel afhankelijk van het seizoen. Tijdens de kerstmarkten in Keulen liggen de prijzen logischerwijze een stuk hoger.

Bier (0,5l)€ 3,50 – 4,50
Koffie € 3,00 – 4,00
Broodje€ 3,50 – 5,00
Curryworst€ 4,00 – 5,50
Hamburger (in restaurant)€ 9,50 – 13,50
Pizza€ 9,50 – 15,00
Ontbijt bij een bakker€ 6,50 – 9,50
Hotelkamer€ 70 – 120
3 gangen in restaurant (voor-, hoofd-, nagerecht)€ 40 – 60

Weer in Keulen

Het weerbeeld in Keulen laat zich goed vergelijken met het Nederlandse weer. Laat het weer alleen je vakantie of stedentrip niet verpesten en zorg altijd voor een warme trui en een regenjas. In december, als de stad in het teken staat van kerst en je de kerstmarkten in Keulen kunt bezoeken, is een goede warme muts en handschoenen aan te raden.

Bekijk hier het actuele weer in Keulen

Feestdagen en officiële vrije dagen in Keulen

Net als in Nederland kent Duitsland enkele feestdagen. Tijdens deze dagen zijn winkels, banken en overheidsinstellingen gesloten. Enkele musea zijn tijdens de feestdagen wel geopend.

FeestdagDatum (2024)
Nieuwjaarsdag1 januari
Dag van de Arbeid1 mei
Goede vrijdag (Karfreitag)29 maart
Pasen31 maart + 1 april
Hemelvaartsdag9 mei
Pinksteren19 + 20 mei
Fronleichnam30 mei
Dag van de Duitse eenheid3 oktober
Allerheiligen1 november
Totensonntag24 november
Kerstmis25 + 26 december