4711

4711 Keulen

Herinneringen, dat is 4711, ben je van na 1980 dan weet je waarschijnlijk niet wat ik bedoel. 4711 is namelijk de merknaam voor eau-de-cologne, oftewel Keuls water, oftewel één van de oudste parfums ter wereld.

Mijn oma had altijd een grote fles 4711 in huis,eeuhh, één fles? Volgens mij stond in iedere kamer wel een fles van het Keulse wonderwater.  Alles rook naar de 4711 zelfs zakdoeken werden regelmatig rijkelijk besprenkeld met het geurwater.

Lange geschiedenis

De koopman Wilhelm Muelhens kreeg van een monnik het recept voor een wonderwater, als huwelijkscadeau. kort na het huwelijk opende Wilhelm aan de Glockengasse in Keulen zijn eerste fabriek waar hij het “Kolnische wasser”  verkocht als gezondheidsdrankje, het werd puur of gemixt met wijn.  Of het wonderwater werkte? Dat weet niemand, maar de 85% alcohol waaruit het wonderwater bestaat zal de nodige pijntjes en kwaaltjes tijdelijk hebben verdoofd.

4711 een huisnummer

Toen de Fransen Keulen belegerde besloot men om alle straten te voorzien van huisnummers, het huis en de fabriek waar het Keulse water werd gemaakt kreeg als 4711 als huisnummer.  In 1810 kwam er een Fransman met de naam Napoleon Bonaparte om de hoek kijken, hij eiste bij wet dat alle receptuur van medicatie openbaar gemaakt moest worden. Wilhelm weigerde zijn receptuur bekend te maken en besloot om geen wonderwater meer te verkopen maar een verfrissende geur. Wilhelm was toen al een gewiekst zakenman met de nodige marketing skills en besloot om zijn “geurtje”  Eau de Cologne 4711 te noemen.  De Franse naam voor Keuls water. Op zijn Duits zeg je siebenundvierzig-elf

Museum

Wil je meer weten over de geschiedenis van dit beroemde geurtje? Dan is een bezoek aan de Glockengasse 4 echt de moeite waard. Dit ligt in de binnenstad van Keulen. Bij binnenkomst wordt je direct weer herinnert aan de geuren van vroeger dankzij een reusachtige fontein waar het Keulse water rijkelijk stroomt. Naast een tentoonstelling over het ontstaan van het geurwater kun je samen met een geur expert zelf je eigen eau-de-cologne samenstellen en krijg je een kijkje in de keuken van één van de beroemdste parfumeurs ter wereld.  Meer informatie en aanmelden.